Gott Nytt År!

Jag hade på allvar tänkt stanna ensam hemma i kväll. Det är inte alls synd om mig, ensamheten hade varit självvald. Men sedan ringde min dotter och berättade att jag är bjuden till hennes pojkvän på nyårssupé. Det kunde jag inte tacka nej till, han är kock till yrket. Han bor i det centralaste av stan och då kan vi gå ut en stund och se fyrverkerierna trots kylan.

Här hemma är det inte speciellt mysigt. Jag har börjat packa inför flytten som är planerad till den 23 januari. Men jag tänkte ha julsakerna kvar över nyårshelgen. De ger lite stämning i mitt hem som håller på att försvinna ner i flyttkartonger.

Min bil har stått en hel vecka. Senast jag var ute med den var dagen före julafton. Jag tänkte försöka väcka "honom" nu. Vi får se hur det går.

Jag önskar alla som kikar in i min blogg ett riktigt GOTT NYTT ÅR!


Gott i måttliga mängder


Lösa tankar

Jag har tittat på "Morden i Midsomer" i tv. Tre mord i detta avsnitt. Men på något sätt är det ändå en snäll serie, om man kan säga så om en serie där det mördas någon varje halvtimme.

De flesta filmer som visas i dag innehåller för mycket blod, våld och vapen. Varför vill jag titta på kommissarie Barnaby men inte Rambo? Jag tycker att våldet i amerikanska filmer är råare och grymmare, alldeles för grymt i min smak.

Det kan inte vara känslomässigt nyttigt att ständigt se våld i tv. Hur vi än försvarar detta så tror jag faktiskt att det skapar oro och negativa känslor, framför allt hos barn och ungdomar. Unga människor vill ha ständig spänning och nya upplevelser för att inte ha det långtråkigt. Samtidigt är det fler och fler unga som mår dåligt, har sömnproblem etc.

Lite lösa tankar bara, nästan utan sammanhang, i denna sena timme av näst sista dagen av år 2009.

Kallt och elektriskt

Det talas om växthuseffekten men jag misstänker att det är en ny istid som är på väg. Allvarligt - det var verkligen kallt idag. Det finns inga dåliga väder .... osv men jag var varmt klädd och ändå frös jag när jag gick hem från jobbet. Troligen var det kallare på morgonen men man är alltid varm då, med nattens värme kvar i kroppen.

Visst är det märkligt att så snart det är vinter och lite kallt ska elbolagen höga taxan. Jag har aldrig haft problem med vanlig vardagsmatte men detta är en ekvation som inte går ihop i mitt huvud. Jag kunde förstå det om vi hade åtskilliga minusgrader under en extremt lång period. Varför blir elen dyrare då? Måste elbolagen anlita dyr handkraft till att hålla maskineriet i gång?

Jag har låg elförbrukning så jag ska inte klaga. Dessutom skrev jag på ett flerårigt avtal för ett år sedan. Då borde väl inte mina elräkningar bli högre. Jag har funderat på detta men har inte vågat kontrollera avtalet därför att jag misstänker att någonstans i det finstilta står det om undantag som gäller när elpriserna stiger över en viss gräns. Jag blir bara förbannad då, onödigt att höja blodtrycket. Jag ska blunda när nästa räkning kommer.

Lövöns kraftverk
Det finns modernare sätt att producera el idag


Men Ior är snäll

Om en åsna sparkar dig och du sparkar tillbaka, då är ni båda åsnor.
Gambiskt ordspråk


Sparlåga på jobbet

Det var svårt att komma till ro och somna igår efter alla sena kvällar. Men det är lugnt på jobbet nu. Att arbeta på mellan- och klämdagar är bra. Då kan man göra sånt som har blivit lidande pga att annat måste prioriteras. Det märks på både telefon och e-post att många är lediga, verksamheten går på sparlåga.

Lättjefullt

Efter flera lättjefulla dagar behövs lite omväxling. Vad hittar vi på då? Vi går till jobbet som omväxling. Efter tre dagars omväxling kan vi låta lättjan ta över igen och tar emot det nya året, lättjefullt, i hela fyra dagar. Sedan kan vi som omväxling, när vi tröttnat på lättjan ............


Pulkaåkande

Det är, fortfarande i min ålder, roligt att åka pulka. Men för att kunna åka neråt måste man först gå uppåt. Och det är mycket besvärligare (i min ålder!). Jag lyckades ändå ta mig upp på Vilstabacken ett par gånger i går kväll.

Snön fortsatte falla i princip hela dagen igår så det fanns gott om underlag för pulkaåkandet. Idag visar sig en blek vintersol som knappast ger någon värme men ändå lyser upp och förstärker det vita på marken.


Förberedelserna var noggranna inför varje åk för att få maximal fart.
 Det finns en ny sorts uppblåsbar pulka som är nästan friktionsfri. Jösses vilken fart. 


Flyttkartonger

Jag hämtade flyttkartonger från källaren. Vad har jag gett mig in i? Att frivilligt flytta igen efter tre år, är det klokt? Det är väl tur att man har barn och barnbarn som kan hjälpa till men de knorrar nog lite fast ingen säger det rent ut.

Jag lovar att verkligen försöka bli hemmastadd i mitt nya hem och inte flytta snart igen. När jag väl hade bestämt mig för en ny lägenhet gick det snabbt och smärtfritt att sälja min nyvarande lägenhet - så snabbt att det fortfarande känns lite overkligt.

Tina Turner

Det är juldagens sena kväll. Jag hade tänkt gå och lägga mig men vad hittar jag på tv - Tina Turner. När Isabella var mindre tyckte hon att Tina T var lik mig! Det är ett mysterium hur hon kunde se någon likhet mellan mig och Tina T.

Vilken järnlady hon är, Tina Turner alltså. Det är inte många som fortfarande vid nästan 70 års ålder har hennes utstrålning. Hon dansar på scenen, klädd i en kortkort klänning och högklackat! 


En mera sofistikerad Tina i långklänning


GOD JUL!


Julstämning

Så börjar julstämningen äntligen infinna sig. Jag är såå trött i benen och ischiasnerven värker. Så ska det vara, annars är det ingen riktig jul. Lilla yrvädret svek mig och åkte hem med sin pappa. Men hon hjälpte mig att klä julgranen och tända ljus på graven.

Det är vitt och grannt fortfarande ute. Kan man locka sina barn och barnbarn till pulkabacken kanske i julhelgen?

Jag fick ett julkort med recept på vörtbröd. Tack Frey! Jag önskar dig också en God Jul!


Välkommen vinter

Det mesta är klart inför julen. I morgon ska jag julpynta med Tuva. Det lär inte bli så mycket pyntat hos hennes pappa där hon bor den här veckan. Hon är ett riktigt yrväder och fixar nog allt bara jag säger till vad hon ska göra!!

Jag brukar säga att jag inte tål våra kalla vintrar längre. Men efter denna mörka, regniga höst välkomnar jag vintern. Det är sällan vi har en vit jul med rikligt med snö. Kylan är inte alls farlig om det inte blåser. I går när jag gick till jobbet var det härligt ute - perfekt väder och så vackert. Jag kom på att jag har ju en kamera i min mobil så jag stannade och tog några kort. Här en av bilderna - det höga huset med en julgran på taket är min arbetsplats.


Om Jesus

Jag har läst Jonas Gardells bok "Om Jesus". På varje sida som jag har läst, har jag väntat att han ska säga någonting som ger mig, om så bara en liten Aha-upplevelse. Men det har inte hänt. Han har sin egen teori vad som är sant och vad som är påhittat. Och han diskuterar fram och tillbaka sannolikheten i de alla evangelier som berättar om Jesus liv och korsfästning. Men Jonas Gardell är mycket påläst och han säger att han har hållit på med boken i tolv år. Tilläggas bör också att han är troende och tror även att Jesus verkligen har funnits.

Men sedan, alldeles på slutet, säger han saker som känns bra, som jag vill ta till mig. Till exempel säger han: "Gud är inte något att tro på eller inte tro på. Gud är något man förnimmer och erfar eller inte. Gud är inte ett förslag. Han är inte ett tankeexperiment eller ett tankekomplex att ta ställning till, utan en kraftkälla som finns i dig vare sig du vill eller inte, men som du kan öva dig att vara i kontakt med. Gud är i allt, omsluter allt, förbinder allt med varannat. Skaparen och hans skapelse går inte att skilja åt."

Jag är inte någon högreligiös människa. Jag har min tro, min egen sorts tro. När det är riktigt, riktigt svårt i livet, är det en tröst att tänka att - som Jonas skriver: "...jag har ett barnsligt behov av att få tro att det ändå finns någon som är där. Hela tiden. Alltid. Outtröttligt kvar. Tanken att ingen dör ensam är en tanke utan vilken jag inte härdar ut. Han är rösten som viskar ditt namn, han är dina andetag och ditt hjärtas slag, han är den helige ande som finns i allt som lever, som är i varje människa."

Jösses så allvarligt det blev. Så snart man sätter orden på pränt ser det så "präktigt" ut. Men jag delar hans tankar. Det var det jag ville ha sagt. Och jag tror att vi har flera i familjen som tänker som jag .

Sjukling

Det finns fördelar med att vara lite sjuk och stanna hemma. Då får man saker gjorda som man annars inte hinner med. Jag har varit en sjukling idag. Jag har gjort flyttanmälan till Skattemyndigheten. Jag har ringt HSB och de har fixat värmen i min lägenhet. De har hållit på med vatten i huset och jag misstänkte att det kunde vara orsaken till att jag har fått det kallare än vanligt hos mig. Värmeslingan i badrummet har inte heller blivit varm. Men nu har jag värme i alla rum.  Skönt.

Det var länge sedan jag stannade hemma pga sjukdom. För tre år sedan kanske? Trots förkylning brukar jag, som många andra, tappert gå till jobbet. Vilket ju är urdumt. Vi är inte oersättliga och kroppen mår bättre av att vila när den inte är på topp. Det är en ekonomisk fråga också. Bara en enda sjukdag minskar lönen med många hundralappar.


Jag vill inte ha besök av honom. Min mage vill hellre ha Alvedon.


Lucia

Det är så underbart att tala med mamma ibland. Som idag, när hon säger: "När jag vaknade upp i morse och satte mig på sängkanten så sa jag högt för mig själv - tänk så bra jag mår egentligen". Att kunna se det positiva är inte alltid lätt för min mamma, det blir gärna lite klagomål, ont här och ont där. Därför blir jag så glad när hon trots alla sina krämpor kan känna sig frisk vissa dagar. Och att hon även uppskattar det.

Jag har bakat karelska piroger idag. Det är en tradition som jag inte släpper, hur jobbigt det än är. När man gör det bara en gång om året så går det sakta, så sakta. Det skulle vara en skam att inte baka dessa läckerheter åtminstone till jul när man kommer från Norra-Karelen och har pirogmästare i släkten. Tyvärr har jag inte lyckats föra traditionen vidare till mina barn.

Idag är det alltså Luciastämning och doft av piroger här hemma. Luciastämningen kommer från Växjö kyrka, sändningen pågår just nu i tv.


Lucia från Växjö domkyrka

 


Bullbak

Man mår ganska dåligt när man har ätit sådär tio bullar. Framförallt om man har börjat en diet som innebär att man ska akta sig för kolhydrater. Magen känns som en stor ballong, färdig att spricka. Det är så sällan jag bakar bullar. Lägenheten doftar fortfarande av bullbak, en hemtrevlig doft som påminner om forna tider när det bakades oftare hemma i mitt kök.

Det är väl inte så farligt att falla i frestelsen om man inte gör det för ofta. Dessutom får inte alla bullarna plats i frysen.


Balklänningar

Tänk att kläder får så stor plats i alla stora evenemang. Nobelfesten pågår i tv och vi har fått många klänningar analyserade. Jag kan förstå det eftersom det är ett ämne som vi behärskar mycket bättre än fysiologi, kemi, medicin osv.

När Finland firade sin självständighetsdag i söndags var kläderna ett ännu hetare diskussionsämne. Det "kröns" alltid kvällens vackraste kvinna och klänning. Man får rösta på nätet, på en kvällstidnings hemsida. Händelsen i Finland är minst lika seriös som Nobelfesten men ämnet är samma varje år och de flesta deltagarna är också samma från år till år. Bara kläderna är nya.


Den vackraste kvinnan och klänningen?
på självständighetsbalen i Finland - Heta Hyttinen


Synad

                                       

Jag har blivit godkänd av bostadsrättsföreningen där jag köpte min lägenhet. Är det bara jag som råkar ut för alla dessa lustigheter? Eller är det aldrig någon som ifrågasätter vad vi utsätts för?

Jag blev uppringd av ordföranden i bostadsrättsföreningen i söndags. Hon ville att vi skulle träffas. Hon upplyste mig om att de gör alltid så med nya medlemmar – träffar dem och ”godkänner” dem att bli medlemmar i föreningen, dvs att få flytta in i huset.

Men hallå – jag har länge sedan skrivit under ett kontrakt för lägenheten. Och jag har blivit godkänd av banken. Ja, jag vet att bostadsrättsföreningen brukar undersöka om man är ”lämplig”, men jag har aldrig hört att någon hade blivit synad på en personlig träff.

Jag åkte dit i måndagskväll, taggarna utåt, och försökte verkligen behärska mig och inte säga något olämpligt. Egentligen ville jag säga att det är tveksamt om jag vill tillhöra denna förening, att jag hoppar av. Men det hade blivit dyrt för mig.

Vad hände? Det droppade in ytterligare tre personer som bor i huset, när jag var där. Ordföranden/trappstäderskan/allt-i-allon i föreningen berättade för mig om saker som jag redan hade tagit reda på. Det finns ju sådant man vill veta INNAN man skriver på. Och hon berättade att det bor några finnar i huset. Jag förstår inte på vilket sätt det var relevant i sammanhanget. Hon berättade också att det är lyhört i gamla hus (= tänk på grannarna!). Att de har en gemensam städdag en gång om året.

Det hade varit trevligt att bli ditbjuden och välkomnad som en granne. Men att tala om för mig att jag ska godkännas fick mitt nackhår att resa sig. Om hon trodde att jag skulle berätta vitt och brett om mig själv så trodde hon fel. Jag var mycket stel och formell.

Men jag blev godkänd!! Konstigt vore väl annars eller? Man ska inte sluta förvånas över någonting när man har att göra med människor som har upptäckt att de har lite makt i sin hand.


Tanke för dagen

Jag har länge misstänkt detta men nu kan jag avslöja att 
arbetet begränsar privatlivet i alltför stor utsträckning.


Fika med familjen

När vi fikade hos min dotter igår tog jag foton av barn/barnbarn och hotade att publicera dem på min blogg. Men det gör jag inte, trots att de tyckte att det är helt ok. Jag har fortfarande svårt att lägga ut foton på min familj på nätet. Det känns så privat. Men jag tror att jag kommer över denna tröskel någon gång.


                          
                  Men Katjas pepparkakshus måste jag visa.
    Och Isabellas fötter under bordet, med nystickade raggsockor.


Bubblor

Bubblorna spricker, en efter en. De glamörösa och lyckliga familjerna i Hollywood som vi beundrar (eller avundas) är inte vad vi tror.

Om man ska tro på vad tidningarna skriver så har Tiger Woods sex med alla kvinnor i sin närhet. En golfspelande hingst skulle man kunna kalla honom. Anna Anka som under hösten har haft flera lektioner för svenska kvinnor i konsten att göra sin man lycklig håller på att slå ihjäl sin make som nu har begärt skilsmässa.


En såpbubbla är vacker men när den spricker finns endast en våt, äcklig fläck kvar.

Bilden är hämtad från www.nordqvist.cc/naturbilder


Musik

Jag halkade in på dansbandskampen på tv i kväll. Och jag förvånas över hur man kan tycka om den här typen av musik. Nästan alla band i kväll hade sångare som saknade både utstrålning och sångröst. Domarna är alldeles saliga över deras prestationer. Men smaken är som baken... Till och med Lady Gaga och hennes musik är bättre. Får en tant i min ålder tycka så?

Visst påverkar åldern musikvalet. Den musik vi hörde när vi var unga kommer alltid att finnas kvar i oss. Musik väcker minnen till liv. Musiken gör oss glada, sorgsna, känslosamma, hela skalan av känslor som en människa kan ha. Alla påverkas vi av musiken, oavsett ålder, men bevisligen påverkas vi inte på samma sätt och av samma musik.

Att höra finsk musik får mig att sakna Finland. När jag hör afrikanska trummor kommer jag ihåg de afrikanska, ljumma kvällarna i Gambia och då får jag längtan till Gambia. Så vävs musiken in i våra liv och vi påverkas av den hela tiden.

Men svensk dansbandsmusik lämnar mig totalt oberörd.

Sparris är gott men..

Jag läste på Aftonbladets hemsida att familjen Anka hade storbråk, polisen kallades till den fina Hollywoodvillan. Och jag undrar - gör hon inte längre sin make lycklig? Anna, du har väl inte ätit sparris av misstag?

Nätabstinens

Det blev en paus i bloggandet och i allt annat som är beroende av nätuppkopplingen. Comhem beslutade att stänga av mitt bredband och min fasta telefon den sista november. Varför? Ja, fråga den som vet. Jag vet inte och det vet nog inte Comhem heller även om de påstår att de vet det. De säger att jag har sagt upp abonnemanget till den sista november. Och jag undrar, varför skulle jag ha gjort det? Varför skulle jag ha sagt upp det redan nu när jag flyttar först efter den 15 januari?

Jag försökte ringa Comhem första gången i tisdags då jag upptäckte mina kontaktproblem. Men då var det lång kö och telefonrösten bad mig återkomma senare. Jag tänkte att det är väl något allmänt fel eftersom troligen hela Eskilstuna ringer samtidigt.

Fortfarande inget nät igår när jag kom hem från jobbet. Då kom jag äntligen fram på telefon (mobil!) och fick veta att mitt abonnemang hade upphört. Gissa om jag var förbannad.

Vet ni vad killen säger? Att det inte gick att förlänga abonnemanget utan jag var tvungen att beställa ett nytt. Efter att funderat en halvtimme så ringde jag igen. Man måste komma igenom många portar innan man är framme. Ni vet "tryck på 1 om du redan är en kund, 2 om du vill ... osv". Jag kom fram till en tjej som kopplade bort mig så fort jag började tala. Jag försökte verkligen säga "men lyssna på mig, jag har valt rätt siffra", sa jag, men nej, det gick inte. Så jag blev kopplad till en annan tjej. Jag berättade min historia och beställde ett nytt abonnemang. Vad ska jag göra? Jag kan inte vara utan nät i nästan två månader. Jag har lidit av allvarliga abstinensbesvär i två kvällar utan Internet. Hon lovade att "från och med i morgon är det klart".

Ändå ringde jag Comhem igen idag från jobbet. Jag ville tala med den enhet som tar hand om uppsägningar och höra vad de hade att säga (de har öppet endast dagtid). Då kom det fram att det inte fanns någon beställning! Men tjejen sa ju igår kväll att hon fixar det! "Ni är ju inte kloka", skrek jag i luren.

Vad ska man göra? Jag har inte kvar någon bekräftelse som kom via e-post när jag hade lånedator. Jag rensade bort all e-post när jag lämnade datorn tillbaka. Nu fixade killen i alla fall att jag har både nät och telefon. Men nu fick jag minsann 3-månaders uppsägningstid när det hade räckt med en månad. Alltså - jag beställde ett abonnemang och gjorde en uppsägning samtidigt. Låter det vettigt?

Fattar någon något av detta? Nehej, inte jag heller.

Elabonnemang har jag inte orkat gå vidare med än. Min elleverantör är Eon men de säger att jag måste göra flyttanmälan till Eskilstuna Energi och Miljö. Låter detta vettigt? Nej, inte detta heller.


RSS 2.0