Till Afrika på cykel?

Den årliga faddergalan pågår i kanal 4. De visade en kvinna som cyklade till sitt fadderbarn i Senegal, som är Gambias grannland. Jag brukar säga att jag ska bo i Gambia en del av året när jag blir pensionär, om jag är frisk förstås och om jag har råd.

Detta kanske är lösningen - cykla till Afrika på hösten och cykla hem igen på våren. Problemet kan vara att jag inte kan stanna i Gambia och inte i Sverige heller, om jag ska göra resan varje år. Jag hinner bara cykla fram och tillbaka. Det kanske inte är någon bra idé i alla fall.

Mitt fadderbarn genom Plan bor på andra sidan av Afrikas kontinent, i Kenya. Det är ännu längre resa dit än till Gambia. Det kan vara säkrare att spara pengar till flygresan, jag kan ju inte ens laga en punktering. Lösningen är kanske en cykel som inte kan få punktering?


Mat, mat

Julen står vid dörren, det upptäckte jag idag. Om jag fortsätter att skriva om min vardag så kommer bloggen även i fortsättningen handla om mat. Mat ingår så naturligt i vardagen att man inte tänker på det. Men bloggandet har fått mig att inse hur mycket energi vi lägger på mat - planera, laga och äta den.
 
Jag åt finsk julmat hos finska föreningen igår. Idag har jag handlat och börjat förbereda jul hemma. Att förbereda jul hemma handlar förstås om mat, vad annars. Detta är lite motsägelsefullt eftersom jag inte direkt älskar julmat. Jag ska försöka hitta på något nytt till julbordet förutom de traditionella rätterna. Kanske detta

Rödbetstsatsiki låter intressant, annorlunda men ändå juligt


Gambisk konst

Jag håller på att testa min digitalkamera, nej, jag menar min mobiltelefon. En trött fredagkväll som denna, när tanken står stilla, kan man i brist på något bättre, ladda upp en egen bild. Mina bilder brukar oftast vara hämtade från Internet eller Clipart.

Min favorittavla är målad av Etu N´dou, en gambisk konstnär, vars "art village" jag har besökt i Gambia. Tavlan köpte jag visserligen i Sverige, av mannen som har sponsrat Etu´s skolgång.

Etu har haft flera utställningar i Sverige. Jag tänkte lägga in en länk till hans hemsida där det finns många, många fler vackra tavlor och även bilder från hans by, men jag har tappat bort länken. Men jag låter er beundra tavlan som jag har hemma hos mig."After the storm"


Hurtbulle

Jag är en riktig hurtbulle. Jag tog en halvtimmes promenad och jag hoppas att jag har lyckats bryta den dåliga perioden i mitt liv då ingen makt i världen har fått mig ut på kvällarna. Det blir en ond cirkel - du är deprimerad av att du försummar din hälsa och av att du går upp i vikt och på grund av att du är deprimerad "skiter" du fullständigt i din hälsa och vikt.

En sökning på hurtbulle på nätet resulterar i denna bild. Beskrivande för mig? Överhuvudtaget så förekommer det ofta bilder på mat i min blogg. Vad kan det bero på?


Ishotellet

Värmen börjar sakta strömma in i kroppen. Det var kallt på jobbet idag. När jag öppnade min dörr i morse slog den kalla luften emot mig som om jag hade stigit in i ett kylrum. Trots vår kroppvärme, alla datorer och andra maskiner som avger värme, steg inte temperaturen nämnvärt under dagen. Ventilationen var på med full styrka hela dagen, mer och mer kall luft strömmade in från kanalerna. Alla frös.

Vi har ofta problem med luften hos oss. När vi har det varmt och skönt då har vi ingen luft att andas. Vi hoppas att dagens kyla beror på att de håller på att åtgärda det som inte fungerar i systemet.

Ensam fryser mera - jag läste en gång någonstans på nätet att människor som känner sig socialt utanför fryser oftare. Det var många idag som var socialt utfrusna!Ishotellet i Jukkasjärvi. Vi klär oss fel på jobbet.
 Kan man sova i denna kyla  så borde man kunna jobba i den också.
 
Bilderna är hämtade från www.travellife.se

 


Familjeträff

Mina underbara barn (inkl. svärsönerna) och barnbarn var mina gäster idag. Jag bjöd dem på mat, vi firade min sons födelsedag i efterskott. Våra gemensamma måltider är sällsyntare nu än förr. Alla är så upptagna med sitt. Jag är den som har mera fritid men jag är också den som har blivit lat.

Tack för att ni finns.

Bastu

Det är härligt med bastu ibland. Ännu härligare är det när man inte har egen bastu. Visst tyckte jag att det var skönt när vi bodde i villa och hade bastu. Men när man har möjlighet att bada bastu varje dag så förlorar det liksom lite av sin glans. Känslan är lyxigare när man inte har möjlighet till det så ofta. Förresten - mitt sjuåriga barnbarn undrar varför det heter "bada bastu". Hon menar att man badar ju inte när man är i bastun. Hon har rätt, jag vet inte varför man säger så i Sverige. 

Man uttrycker sig inte på samma sätt i Finland. Man går till sauna, man är i sauna, jag "saunon" (bastar) på finska, men jag badar inte i bastun.

I kväll var jag hos min väninna och bastade hos henne. Jag blir ditbjuden ibland på lördagarna. När jag tittade på lägenheter var det en lägenhet till salu som hade bastu i badrummet. Det är ganska självklart att en finländare bodde eller hade bott i lägenheten. Det är ytterst sällsynt i Sverige men vanligt i Finland.

   
Modern bastu i dagens Finland och en vedeldad bastu vid en insjö. Så utomordentligt mysigt på sommaren.

Afterwork

Ett spontanbesök på en restaurang - det händer inte ofta i mitt liv. En av mina arbetskamrater sa idag: "När ska vi ha afterwork?" Jag svarade spontant: "Varför inte idag?"

Jag sa det på skoj och egentligen ville jag inte, men jag togs på allvar och då kunde jag ju inte backa. Problemet är ofta att när vi diskuterar afterwork så planerar vi så långt framåt i tiden att någon knappt vet om hon/han kan gå ut just den kvällen. Deltagandet blir inte högre med längre planering. Vi blev fem och det brukar vara normalt i dessa sammahang - sponant eller planerat, spelar ingen roll. De som vill och kan följer med.

Parmesangratinerad lax, pannacotta med färska bär som efterrätt, inte dumt alls en torsdagkväll. Cocacola som dryck förhöjde inte smakupplevelsen men jag kunde ju inte lämna min kära bil ensam i parkeringshuset. Han hade blivit jätteledsen.Pannacotta med vitchoklad och björnbär, namnam


Vitsar och el

Jag har inte hört tidigare att det finns VM i vitsberättande. Idag läste jag att denna tävling anordnades av Readers Digest. I år vann Sverige, Finland kom tvåa.

Jag hade tänkt berätta den bästa vitsen här men kom på andra tankar. Så bra är den inte. Så jag låter bli.

Lite stöddig var jag nog när jag började blogga. Det fanns ju hur mycket som helst att skriva om. Är det så att berättelserna börjar ta slut? Eller är jag bara så trött att jag inte orkar?

Alla förändringar i livet orsakar så otroligt mycket extra jobb. Jag ser givetvis framemot att flytta men...  I kväll tänkte jag göra en flyttanmälan till elleverantören via nätet. Jag hade ju fått både användarkod och lösenord. In kom jag men det gick ju inte göra någon anmälan. E-on (min elleverantör) påstår att jag inte har något "aktuellt abonnemang". Men elström har jag och fakturorna kommer och betalas också. Jaha, vad gör man då? Då får man väl ringa och vänta evigheter i telefon. Och medan man väntar så säger en röst: "Har du tänkt på att du kan sköta dina ärenden via "din sida" på nätet?" Moment 22 alltså.

Sånt här bemötande gör mig så förbannad. Man kan försöka behärska sig och inte bli arg. Men när man äntligen kommer fram och kan framföra sitt ärende så är det svårt att vara trevlig. Vilket jag ju, givetvis, är .


Marieberg

Mariebergs köpcentrum utanför Örebro - dit ska jag åka i morgon. Jag ska äta lunch där, gå runt i affärerna och ögonshoppa, och sedan ta ett fika innan det är dags att åka hem. Julklappar? För tidigt kanske.

Ordination

Våra patienter har fått vänta länge, det är nu dags att hjälpa dem med sina besvär.

- Patienten fick rådet att gå och hänga sig
- Jag har talat med patienten. Hon vill inte amputeras men inte heller dö. Det får alltså bli ett mellanting tillsvidare.
- På grund av snedsteg remitteras patienten till neurolog
- Viktigt att patienten håller sig ren mellan fötterna
- Inlägges för observation tillsammans med tolk


Ett värdigt slut på veckan

Nu är denna jobbiga arbetsvecka slut. Den har varit full med en massa olika uppdrag och aktiviteter. Festen för förtjänstteckenmottagarna igårkväll var en värdig avslutning men det blev sent och jag hade en normal arbetsdag idag.

Det är ett år kvar till nästa fest. Vi får se om jag är med bland arrangörerna även då. Som en liten belöning får även vi, som jobbar, sätta oss till bords och avnjuta en trerättersmiddag med underhållning.

Välkommen lördag, veckans bästa dag, hurra!

Frustration skapar stress

Äntligen fick jag mitt gamla mobilnummer tillbaka. Det krävde flera samtal och kommunikation med operatören sedan slutet av juli. I kväll bestämde jag mig att inte ge upp. Jag fick vänta i minst 20 minuter i telefon innan jag kom fram. Då säger damen: "Allt är klart. Om du stänger av din mobil i en halvtimme så fixar jag det". Alltså, om jag inte hade ringt en gång till så hade det inte hänt något. Det är sååå irriterande.

Jag har förstått att min stressnivå har blivit lägre med åldern. Som ung var det inte så farligt, jag gjorde en sak i taget, vad kunde man annars göra. Det fanns ingen anledning att stressa, allt ordnade sig till slut i alla fall. Jag önskar att livet var lika enkelt nu.

Mest stressande är sånt som jag inte kan påverka. Maktlösheten inför ett uppdrag som måste göras, men som du inte kan utföra p.g.a. någon annans agerande eller icke agerande. På senare tid har mitt arbete präglats av just den här typen av problem och det är väldigt frustrerande och stressande. Jag önskar att jag bara kunde vifta bort de negativa känslor som jag får av situationen. För mig är det en hederssak att försöka göra det som förväntas av mig i mitt arbete - så snart jag kan och så bra jag kan. Tyvärr finns det sådana som inte tar sitt uppdrag på samma allvar.


Jag, som jag känner mig idag.


Operatör saknas

Så har en ny arbetsvecka börjat, en veckas avbrott var välbehövligt. Men man får betala för sin ledighet i efterskott, veckan ser hektisk ut. Mitt i allt annat är det en festmiddag på torsdag kväll, arbete förenat med nöje, men känns inte alls som nöje. Det är drygt 50 anställda som tilldelas förtjänsttecken efter 25 års tjänstgöring i landstinget. Antalet minskar varje år. I framtiden kommer fler och fler byta arbetsgivare ofta, det är inte många som kommer upp till 25 års tjänst på samma arbetsplats.

Jag satt länge i telefon i kväll, försökte ringa till support pga att mobilen inte fungerade. Den hade ingen täckning. Väntetiden var lång och medan jag väntade så gick jag igenom olika funktioner i mobilen och upptäckte att den inte hade någon operatör. Min telefon var inställd på manuellt val av operatör och det hade jag inte gjort sedan jag kom hem från Finland. Tur att jag upptäckte det innan jag fick svar hos supporten. Jag var ganska taggad att säga både ett och annat och det beror delvis på att jag fortfarande inte har fått tillbaka mitt gamla nummer som de har lovat sedan slutet av juli. Skärpning Tele2! Det gäller inte att bara skaffa nya kunder, det är viktigt att ta hand om de befintliga också.

Korridorboende

Våra grannar i det tillfälliga boendet i Finland är två unga medicinstuderande tjejer som gör två veckors praktik i Ilomantsi. De är endast 23 år gamla och har läst medicin i 3 år. Jag träffar många unga läkare på min arbetsplats i Sverige och de blir yngre och yngre varje år. Nej, så är det inte alls, det är jag som blir äldre och äldre.

Det är inte endast toppbetyg som krävs till läkarlinjen i Finland utan de har inträdesprov också. Detta är vanligt i Finland, även till andra utbildningar. Det kommer ut alldeles för många läkare som helt saknar social kompetens i Sverige och det borde vara extra viktigt i detta yrke. Alltså borde varje sökande till läkarlinjen genomgå en lämplighetstest. För vem jobbar med människor om inte en läkare!


Ilomantsi

Fantastiskt, vi har nätuppkoppling här! Två medicinstuderande bor i rummet brevid, de hittade ett nätuttag i hallen. Vi hade ingen nätkabel men vi får låna deras.

Men inget bloggande nu, ska läsa och sova. Jag kanske är mera taggad i morgon.


RSS 2.0