Budgivning pågår

Budgivning pågår. Det är faktiskt lite pirrigt just nu. Efter mitt bud kom budgivare nr 3 och la ett bud lite över mitt, men det var så lite att jag tror de inte vill gå så mycket högre. Det vill inte jag heller och kan inte heller, man behöver pengar till annat än boende, men lite till kanske... Budgivare nr 1 stannade. Men nr 2 lurar någonstans, har inte hoppat av än... Denna lägenhet är något utöver det vanliga.

Så, inget är säkert men jag ger dem en match i alla fall.Bildtagningsapparat

Nu har jag en ny bildtagninsapparat, med ganska många megapixlar och en sådan som är kombinerad med en mobiltelefon, ska motsvara en enklare digitalkamera faktiskt. Visst är det en genialisk uppfinning att ha dessa två funktioner i en och samma apparat? Jag vet att de som har bild och foto som yrke eller som hobby, fnyser åt detta. Men för en sådan som jag - som visserligen tror sig äga viss estetisk känsla men äger inte det tålamod som fotografering kräver - är detta en mycket användbar sak. Vem går med en kamera hela tiden? Alla de foton man kunde ha tagit har inte blivit av pga att man inte hade kameran med sig. Bättre att ha bilder med sämre kvalitet än inga bilder alls. När jag går i pension ska jag satsa på kvalitet, testa mitt estetiska öga, jag menar om jag verkligen har ett sådant. Jag borde i alla fall ha mera tid, och då även mera tålamod.

Men jag har barnbarn som hittar objekt som är värda att fångas i bild.  Det mesta i naturen är vackert på sitt unika sätt och det tycker jag Isabella ofta lyckas ta fram i sina foton. Här ett bra exempel från en strand vid Bottenviken:


Överaktiverade småbarn

Jag läste min dotters blogg och kan inte låta bli att skriva om nästan samma ämne, de mindre barnens aktiviteter. När jag idag åkte till ett köpcentra utanför stan hade jag bilradion på. Någon barnpsykolog eller barnpsykiatriker - i varje fall någon slags "barnspecialist" svarade på lyssnarfrågor.

En mamma ringde och var så orolig för sina barn, 2 och 4 år gamla, därför att hon inte hann aktivera dem tillräckligt mycket. Det var så skönt att höra vad hon fick till svar. Den s.k. specialisten sa att såsom vi håller på med våra barn så finns det risk att vi stressar ihjäl dem (hon använde inte exakt dessa ord men något liknande). När ett barn leker så ska vi låta henne/honom leka. Vi behöver inte blanda oss i. De mår bra av att aktivera sig själva. Men när vi ser att barnet behöver vår uppmärksamhet, då ska vi ställa upp. Då kan vi plocka fram boken och läsa eller sätta oss på golvet och leka eller vad det nu kan vara som är lämpligt för tillfället.

Vettigt eller hur?


Vem är färgad

När du föddes var du svart
när du växte upp var du svart
när du mår illa är du svart
när du fryser är du svart

När jag föddes var jag rosa
när jag växte upp var jag vit
när jag blir generad blir jag röd
när jag mår illa blir jag grön
när jag fryser blir jag blå
och när jag dör är jag grå

Ändå kallar jag dig färgad

av Okänd diktareDags att chockera igen, mina kära läsare:
Det är inte toppen på snoppen som gör susen på musen utan såsen i påsen
lika Okänd


Mitt favoämne f.n.

Jag var på en lägenhetsvisning igår kväll, igen. Vilken häftig lya jag såg och den skulle vara möjlig för mig att köpa, ekonomiskt menar jag. Men lägenheten saknar något som jag har svårt att klara mig utan - en balkong. Det är väl därför priset kommer att hamna på en rimlig nivå. Jag behöver inte balkongen som ett extra sommarrum - jag föredrar att gå ut i naturen i stället - utan jag vill ha ett ställe där jag kan vädra sängkläder och mattor. Och rökande gäster? De måste springa ut och in eller låta lungorna andas frisk luft medan de är hos mig (så säger en f.d. rökare).

 
Köket är fräscht och rymligt               och          badrummet är toppmodernt.
                                     Men ingen balkong.....så synd, så synd.

Även jag måste säga att

"Alla" talar om Anna Anka, även arbetskamraterna i fikarummet. När första avsnittet av svenska hollywoodfruar sändes förra veckan klickade jag mig bort från kanalen. Sånt skräp ska jag inte titta på, tänkte jag då. Men efter allt jag har läst och hört var jag ju tvungen att se veckans avsnitt. Kvällstidningarna skriver om henne dagligen, hon har funnits med i ett morgonprogram i radio, hon ska sitta som gäst hos Skavlan. Hon vill bli politiker! i Sverige, helst i det kristdemokratiska partiet (som inte vill ha henne, enligt ryktena).

Varför har hon fått sådan uppmärksamhet i Sverige? Det är ett mysterium för mig. Hon har ju inget viktigt att framföra. Det har hänt tidigare och kommer att hända igen, att den här sortens människor får så otroligt mycket plats i media. Kan det ändå vara så att vi ser det som en modern askungesaga? Kunde det hända henne, då kan det även hända mig - att en enkel svensk kvinna kan bli fru till en världskändis och leva i lyx. Vårt samhälle, hela västvärlden, kännetecknas av girighet, pengar, pengar och åter pengar. De yttre värdena uppskattas högre än de inre.

Sökandet fortsätter

Det "sket sig" med lägenheten som jag började betrakta som min. Någon lämnade ett bud så högt över mitt att jag inte tänker vara med längre. Synd. Men vi ska inte deppa för det - min drömlägenhet väntar på mig troligen någon annanstans. Och själva sökandet är roligt, nu får jag fortsätta gå på flera visningar.

Dagen före måndag

Det går att förbereda en bra måndag. Om söndagen känns bra, om man har gjort bra saker, har man fått bra start på veckan. Ett bra innehåll på en söndag behöver inte betyda att man har skurat och tvättat hela dagen. Det kan lika väl vara en fritidsaktivitet av något slag - en långpromenad, biobesök eller bara slöa. Det är helt okay att sitta i soffan hela söndan, huvudsaken är att man är nöjd själv. Om man däremot blir sittande och hela tiden tänker på allt man borde göra, då blir dagen ett totalt misslyckande.

Denna söndag var lingonskog, den var lite TV, den var mahjong på datorn, den var matlagning. Egentligen allt jag hade tänkt göra. Det känns bra att gå och lägga sig och vakna till en måndag i morgon.

                                          
                          Söndag               och             måndag

Söndag är en veckordag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne. På fornnordiska hette dagen sunnudagr (Sols dag).

Måndag
är första veckodagen som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska guden Måne. Fornsvenska manadagher. På latin dies Lunae, Lunas dag, efter den romerska mångudinnan Luna.
                                          Källa: wikipedia.org


Ärlighet varar längst eller?

                

Det uppskattas inte alltid att man är ärlig. Varför ska man berömma någon eller något om man tänker motsatsen? Man kan givetvis tiga, inte säga någonting alls. Men om någon frågar dig – vad tycker du om min nya frisyr – vad säger du då om du tycker att hennes hår ser rent bedrövligt ut?

Jag är för rak ibland. Det påstår mina barn och barnbarn i alla fall. Jag klarar inte av att smickra någon om jag inte tycker att det finns anledning till det. Jag menar, jag skulle inte komma på tanken att säga ”oj vilken vacker klänning du har” om jag inte verkligen tyckte så. Och jag hatar detta beteende hos vissa av mina arbetskamrater (obs beteendet, inte mina arbetskamrater).

Jag sa en gång till en bekant, när vi satt i hennes kök, att jag inte tyckte om färgen på väggarna. De hade nyss flyttat in i lägenheten och jag hade nog aldrig sagt så om jag hade trott att hon hade valt färgen. Jag menar, lite hyfs ska man ha. Men av hennes blick kunde jag läsa att hon hade gjort valet eller att hon i alla fall gillade färgen. Det är en av de gånger då jag faktiskt har ångrat min ärlighet.


Stör mig inte

"Säg till om jag stör",
sa han när han steg in,
"så går jag meddetsamma".
"Du stör inte just nu",
svarade jag,
"men jag tycker inte att du ska stanna länge.
Jag väntar på någon annan."

Dikten är ändrad (av mig)


Dirty dancing

En nästan klassiker med Patrik Swayze på TV. Mycket sensuellt, inte alls dirty.Patrick Swayze och Jennifer Grey i "Dirty Dancing"
Han dog i cancer för knappt en vecka sedan, endast 57 år gammal.
Mitt första minne av honom är från en tv-serie som hette "Nord och Syd".


Stör mig.....

"Säg till om jag stör",
sa han när han steg in,
"så går jag meddetsamma".
"Du inte bara stör",
svarade jag,
"du rubbar hela min existens.
Välkommen."

Eeva Kilpi


Med eller utan skor

Skofabriken skickade två säljare till ett land i Afrika för att undersöka om det fanns marknad för skor där.

Den ena säljaren kom hem och berättade att det inte var möjligt att sälja skor där eftersom människorna i landet inte använde skor. Den andra säljaren telegraferade hem: det är en enorm marknad här, alla saknar skor.  


Den vanligaste skomodellen i Afrika


Resa till residensstaden

Det är en aning rörigt i skallen just nu. En lägenhet som jag vill ha, inte vill ha, vill ha, inte vill...jag vet inte vad jag vill. Och jag har rest idag, jag var i Nyköping hela dagen. Jag skulle dit på onsdag, alltså valde jag rätt dag att åka dit, men när jag väl var där trodde jag att det är tisdag.

Under de senaste åren har jag rest en hel del mellan Eskilstuna och Nyköping. I början kändes dessa drygt åtta mil olidligt långa. Att göra denna resa flera gånger i veckan var en mardröm. Men vi människor är anpassningsbara. Jag har upptäckt, när jag nu har rest denna sträcka ca 100 ggr per år, att det inte alls är så långt mellan dessa två sörmländska städer. Varje gång jag startar resan tar autopiloten över. Jag har radion på, ibland sjunger jag med och märker knappast var jag är utan upptäcker bara så småningom att hoppsan - nu är jag framme. Det underlättar ju också att jag gillar att köra bil.

   LA LA LA LAAA.......


En grym värld

Vi i Sverige är humanistiska, snälla och godtrogna. Vi har svårt att tro det värsta om någon människa. I verkligheten kan det vara så att även vårt land gömmer många individer som har som sin huvuduppgift att planera våldshandlingar, kapa flygplan, spränga människor i bitar. I vår föreställningsvärld är det otänkbart att sådan grymhet kan finnas inom Sveriges gränser.

Varför har världen blivit så grym? Vad beror det på att en del människor bara vill hämnas och döda andra.  Hur illa ska det bli innan det vänder? Eller kommer vi att utplåna varandra? Och det värsta av allt - de flesta av dessa hemskheter sker i religionens namn. Vilken ironi!Religiösa symboler
 Källa: wikipedia.org


Söndag och Poirot

Jag gick upp i morse med en massa planer för denna söndag men det blev bara en till urtråkig dag. Regnet kom på eftermiddagen. Det är inte fråga om något uppfriskande sommarregn längre utan det är regn som säger att hösten är på väg. Lika bra att inse att sommaren är slut.

Då tänkte jag att OK, vi gör något nyttigt av situationen. Jag gick ner för att boka tvättstugan, den brukar vara ledig någon tid på söndagar. Men någon djä-l hade bokat tvättstugan hela dagen, från morgon till kväll. Så utomordentligt irriterande.

Och inte känns det bättre heller att det är måndag i morgon. Så - trots allt var kanske inte söndagen så tokig i alla fall - alltså jämfört med måndag.

Det hände en trevlig sak idag. Jag var på en lägenhetsvisning, en jättefräsch lägenhet nära min arbetsplats. Vi får se hur detta utvecklar sig, det var många på visningen och den visas en gång till på onsdag.

Hercule Poirot och "Död på Nilen" på tv. En värdig avslutning för dagen. God natt till er som läser detta.


Morotslördag

Det blev sent denna lördagkväll. Efter gårdagens frossande i allt möjligt gott var det morötter som gällde i kväll. Kan det bero på att jag har gått igenom kläderna i min garderob och konstaterat att det inte är mycket som passar. Jag förstår inte vem jag har köpt kläderna till. Eller kan de möjligen ha krympt?

Fast det är gott med morötter också. Och jag gjorde en shoppingrunda idag, bara för att se om det finns större storlekar i butikerna. Jodå, det fanns det, inget att oroa sig för.GOTTIGOTT


Doften av mat

Det är inte alltid lätt att hitta på vad man ska äta. Jag tänker igenom hela registret av gamla maträtter och de nya som jag har hämtat från nätet. Ibland vill jag prova något nytt, ibland vill jag äta traditionell husmanskost.

Idag avslojar lukten hemma hos mig vad har har ätit till lunch - stuvad vitkål med falukorv. Det smakade gott men lukten här hemma är inte behaglig, jag vädrar med alla fönster öppna.

Men det finns värre matlukter och då tänker jag på den "delikatess" som hade premiär i augusti. Jag har aldrig smakat denna illaluktande, ruttna fisk som nu sägs även ha läkande egenskaper. Jag har en kulinarisk upplevelse att se framemot!

Visste ni att det finns surströmmingsakademi i Sverige?Härliga fredagar

När man kommer hem från jobbet på fredagar så låser man dörren och reglar fönstren så att inga obehöriga kan komma in. Sedan kan man ju göra något nyttigt så att man med gott samvete kan ta soffan i besittning. Att "ta soffan i besittning" betyder pyjamas, lite tv, lite dator, lite stickning, lite glass, lite kaffe och lite äppelpaj med vaniljsås (som kan bli för gammal annars och då måste kastas bort, vilket slöseri). Detta är väl inte för mycket begärt en fredagkväll?


En före detta bilist?

I onsdags gick jag på körkortsundervisning med mina två äldsta barnbarn. De nya reglerna säger att om man vill ge privata körlektioner måste man gå igenom denna utbildning tillsammans med eleven. Det är märkligt att man måste göra det samtidigt med eleven då det ändå inte finns tid för diskussioner och reflektion. Isabella hade redan gått samma kurs med en annan handledare men hon var trots det tvungen att vara med en gång till.

Det tog tre timmar och en kvart inkl. en fikarast. En synnerligen tråkig men troligen viktig start för utbildningen. Det trevliga svarade mina barnbarn för. Man känner sig stolt att sitta där bredvid dem. På äldre dar har jag blivit en sådan som inte kan vara tyst. Jag misstänker att mina kära barnbarn tyckte att jag var jobbig som sa dumma saker. Jag hoppas att de inte skämdes alltför mycket. Men vill de ha mig som handledare så får de snällt stå ut ......

Hur ska detta gå? Jag har haft körkort i över 30 år men det var först nu jag fick veta hur man startar en bil. Sist visades en australiensisk film om otäcka bilolyckor. Efter denna skräckfilm vågar jag knappt köra bil själv, ännu mindre sätta mig bredvid någon annan bakom ratten!!


Ett säkrare sätt att färdas med bil?


Uppsala 090909

Det är nollnionollnionollnio idag. Inget märkvärdigt med detta datum eller har någon påstått något annat? Hur som helst, för min del var det en lång men trevlig dag i arbetets tecken. Jag åkte tidigt med en arbetskamrat till Uppsala där vi hade en s.k. nätverksträff. Vi välsignades med bra väder, det var ju en riktig sommardag idag.

Jag har besökt Uppsala då och då i olika sammanhang men jag har aldrig bott där. Jag har en arbetskamrat som studerade i Uppsala och bodde där i flera år. Hon är lyrisk, får nästan tårar i ögonen när Uppsala kommer på tal. Men, jag tror inte att det är staden Uppsala som rör henne till tårar utan det är nog den härliga studenttiden (den förlorade ungdomen??) som gör det.


Det mäktiga slottet i Uppsala

Bilden hämtad från http://www.uppsalaslott.se


Slöjbarn

När jag promenerar till jobbet går min väg förbi en nystartad skola som tycks vara populär bland invandrare, troligen pga att undervisningen sker i första hand på engelska. Det sägs också att det är mera disciplin i dessa skolor med lite brittisk anda.

Jag förvånas över alla ”slöjbarn” jag ser på väg till skolan. Jag har försökt bedöma deras ålder och jag tror att de yngsta flickorna som bär slöja är högst 10 år gamla. Jag kan inte låta bli att undra hur dessa barn känner sig i det svenska samhället. Ökar inte slöjan utanförskapet? De bär vuxna muslimska kvinnors symboler redan i denna unga ålder.

Det är inte alls min avsikt att fördöma denna muslimska tradition. Men jag skulle önska att kvinnorna fick välja själva. Jag tror inte att dessa barn har själva valt att gå med slöja utan är mer eller mindre tvingade av sina familjer.

Tack för ordet!


Jakobs dotter

Just det, Jakob hade en dotter också. Det kan man ju inte tro. Hon nämndes aldrig i religionsundervisningen. Vad kan det bero på?

Röda stugor

                                            
Att gå på hus- och lägenhetsvisningar kan uppsluka all ledig tid om man verkligen vill bilda sig en uppfattning om bostadsmarknaden. Den här gången vill jag vara säker, jag vill känna de rätta ”vibbarna” OM jag byter bostad.

Jag gick på fyra visningar igår. Mäklarnas hemsidor är inte realistiska. Även de allra mest slitna interiörer ser förtjusande ut på bild. Inget av det jag såg igår lockar. Ett radhus var ganska bra men på den lilla tomten på baksidan hade man byggt ett heltäckande trädäck! Ingen markkontakt alls. Då kan man lika gärna bo i en lägenhet med balkong.


Jakobs söner

På den tid när jag gick i skolan hade vi religionsundervisning och det var inte endast en lära om den kristna religionen utan det handlade också om kyrkliga regler och trosbekännelse. Vi fick läsa valda delar av det gamla testamentet men fokuseringen var på det nya testamentet, berättelserna om Jesus.

Någonting i det gamla testamentet har starkt etsat sig i mitt minne. Det är Jakobs 12 söner vars namn vi skulle kunna utantill, från den äldsta till den yngsta – Ruben, Simeon, Levi osv.. På så vis lärde vi oss vissa delar av bibeln, helt utan sammanhang. Att det var något speciellt med Jakobs söner, det har jag förstått, men jag kom inte ihåg varför de var så speciella.

Jag har plockat fram Bibeln, jag har den på mitt nattduksbord. Jag försöker läsa några kapitel i gamla testamentet då och då. När jag läste om Jakob och hans söner så fick jag till min förvåning veta att dessa söner hade han med fyra olika kvinnor. Han hade två fruar och båda fruarna hade en tjänarinna som också födde söner åt honom.

Och då börjar det snurra runt i mitt huvud – men jösses, han framställs ju så speciell i bibeln, han tillhör det ”utvalda folket”. Och så ”pippar” han alla kvinnor i sin närhet. Och de söner som föds av dessa förhållanden tillhör också det ”utvalda folket".

Jag tycker att det ingår i allmänbildningen att veta vad Bibeln berättar, oavsett om man är troende eller inte. Bibeln har gett grunden till våra värderingar och till etik och moral i vårt samhälle, även till våra stiftade lagar. Men i gamla testamentet kan vi hitta saker som vi har svårt att förstå – de kan inte tillämpas i dagens samhälle. Till exempel förbjuder ju våra lagar och den kristna religionen månggifte (men är tillåtet inom Islam!).

Det finns en förklaring till Jakobs månggifte, om man vill hitta "förmildrande omständigheter". I stället för att läsa i Bibeln kan man hämta information som är mera lättläst på Internet, till exempel på http://www.brefvet.com/dolda%20skatter/jakob.htm


en målning av Anna Bilinska-Bohdanowiczowa
Josef såldes av sina bröder - han blev den mest kända av bröderna.


Humor med djup

Mark Levengood var med i Sisu-radio igår när den finska radion i Sverige firade sin 40-årsdag.

Han sa att den finska humorn är mer nyanserad än den svenska. Jag håller med men jag vet att jag är jävig att uttala mig om detta. Det sitter kvar, trots mina 39 år i Sverige, en finskhet i djupet av själen som inga år utomlands kan ta bort.

Men oavsett vad man tycker om den finska humorn så tycker även svenskarna att Mark Levengood är rolig. Oftast är det inga märkvärdigheter, han bara ”får till det” på något sätt. Hans bok ”Hjärtat får inga rynkor” innehåller korta berättelser med mycket vardagshumor i.

Bilden är hämtad från http://www.mankeli.com och har inget samband med Mark Levengood.


Farligt att röka? Skitsnack, inga problem alls!
Säger Mauri, 28 år.


Blaha blaha

Jag måste kommentera mitt eget inlägg. Även "blaha" har flera nivåer. Man kan skriva nonsens och ändå ha en vettig tanke bakom. Att fota sig själv och sedan berätta vad man har på sig, var kläderna är köpta - vad är tanken bakom detta? Om man inte jobbar med kläder och gör reklam för dem, förstås.  Jag tror att min familj tycker som jag - det är "blaha blaha" eller kanske till och med "blaha blaha blaha".

Men - vi ska inte vara trångsynta. Det är fritt för var och en att välja vad man vill skriva. Även jag hade andra värderingar när jag var ung.

Om att skriva

Mitt barnbarn säger att hon har svårt att hitta på något att skriva om i sin blogg. Att hon inte bara vill skriva "en massa blaha" utan vill ha något riktigt att säga. Jag förstår henne, jag var likadan i hennes ålder och fortfarande får jag samma känsla, ibland - "vad håller jag på med, detta är ju bara nonsens". Men jag har kommit fram till att jag skriver för mig själv i första hand.

Så, Isabella, det är bra att du skriver, även "blaha". Om du inte vill publicera ditt "blaha" på bloggen så skriv någon annanstans och lägg undan. Att skriva är kreativt och jag tror också att det är ett bra sätt att strukturera sina tankar.

Josefin - detta gäller dig också! Babbla på bara!

Vi äldre som har upplevt mycket har flera saker att referera till. Mitt "skafferi" av ämnen är överfullt, det tar lång tid att tömma detta skafferi. Trots detta fungerar det inte alltid - man måste ha inspirationen också.

Blivande hundägare?

Blivande hundägare? Jag skojar. Det funkar ju inte när man jobbar heltid.

Det skulle vara underbart att ha en hund, bara en liten sådan. Jag testade mig på en finsk tidnings hemsida för att se vilken hundras som skulle passa mig. Så som mina krav såg ut trodde jag inte att jag skulle få någon träff. Hunden ska inte fälla hår (har ett känsligt barnbarn), ska vara lätt att uppfostra (jag är för vek/snäll), behöver inte mycket motion (jag är lat), är alltid glad och vänlig (det räcker med en surkärring i familjen) osv osv.

Den som matchar mig bäst (enligt denna tidning) är Bichon Havanais. Som nummer två kommer Affenpinscher och som nummer tre Puli.

Nummer 1 och nummer 3 behagar mig bäst, dvs Bichon Havanais och Puli (det är ingen hund utan det är Puli – så säger man i Ungern om denna varelse som härstammar därifrån). Visst är den vacker?

Vilken skulle ni välja?

       

Från vänster: Bichon Havanais, Affenpinscher och Puli. Som valp är alla dessa ännu underbarare.
Bilder: wikipedia.org


Årlig hälsokontroll

Nu har min kära gamla bil blivit besiktigad igen, helt utan anmärkningar. Han kommer att transportera mig, och ibland även mina barn och barnbarn, med glädje minst ett år till. Jag klappar honom och pratar vänligt med honom, det ska nog gå bra. Jag har märkt att om man säger negativa saker till honom, som t.ex. j-a biljä-l så blir han ledsen och orkar inte.

Jag har ju försökt tänka tanken att jag kanske ska (jag viskar, han får inte höra) byta bil. Men man vet ju inte alls vad man får. Det är svårt att hitta en kompis som vill stå ute i kylan när ansiktet fryser till is och som glatt hoppar i gång när jag kommer och stoppar in en nyckel i hålet. Min kära bil har sällan svikit mig. Om han inte har orkat så har det delvis varit mitt fel. Jag har glömt ge honom tillräckligt med näring, dvs ladda batterierna. Vem orkar om man går hungrig i långa perioder.

Nu har den årliga hälsokontrollen konstaterat att vi inte har några hälsoproblem. Vi fortsätter att vara kompisar, min Volvo och jag. Vi båda har långt kvar till pensionen.         


RSS 2.0