Walther

Igår träffade vi Walther hemma hos mig. Han är en dvärgpudel som inte ser ut som pudel och som tror att han är stor. Alltså stämmer ingenting med honom. Och det är just därför vi blev så förtjusta i honom. 

Han har alltid haft en päls som klipps jämnt över hela kroppen. Inga puffar, dem tycker vi inte om och de passar inte en herre. Vi får se om han blir min egen Walther. Han ska bo hos mig nästa helg för att testa om han trivs och om det funkar.


Spöket i öst är borta?

Trots att det är 40 år sedan jag flyttade från Finland så vet jag att kommunikationen mellan Ryssland och Finland är helt annorlunda idag än då. Gränsen har öppnats men fortfarande är det inte tillåtet att gå över gränsen överallt utan endast på bestämda platser. Något ställe för gränsövergång finns inte på min hemort.

Finnarna åker som turister till Ryssland och ryssarna till Finland. Det fanns flera bussar med ryssar på färjan från Åbo till Stockholm i natt. Tiderna förändras.

Goda grannar?

Visst har jag alltid vetat att Ilomantsi är beläget väldigt långt österut i Finland men när man ser hela Finland och kommunens placering på kartan på detta sätt så ser det ju intressant ut förstås. Så nära ryssar som vi alltid har bott och inte har haft någon kontakt alls med dem.

Att komma över till andra sidan - det kunde hända. Någon bärplockare kunde ibland irra sig över på fel sida. Det hände och var säkert inte svårt om man tappade orienteringen i skogen. Man brukade säga att "det är inte svårt att komma över till ryska sidan men det är mycket svårare att få komma tillbaka". På den tiden blev de som gick över gränsen anhållna och misstänkta för spioneri. En halvfull bärhink var inte ett direkt bevis på att man hade goda avsikter.


Det rödmarkerade området på kartan är Ilomantsi
(heter egentligen Ilomants på svenska).
Bild: wikipedia.org


Snart avsked

Vistelsen hos mamma börjar ta slut. En lugnare tillvaro finns inte. Enda ansträngningen har varit promenaderna till centrum och besöket hos frissan igår. Men jag har ändå varit nyttig - jag har stickat tre par raggsockor.

Idag hade vi ytterligare en härlig vårdag. Jag satt på innegården och lyssnade vårens ljud och njöt av solen. I morgon är årets längsta fredag och sedan börjar hemfärden.


RSS 2.0