Det artar sig

Just nu finns knappast något annat än min lägenhet som sysselsätter mina tankar. Målet är att få så mycket klart att jag i snar framtid kan sätta mig i soffan och andas ut.

Min dotter monterade ihop en garderob igår kväll. Hon är duktig i att sätta ihop omöjliga pussel. Jag får stopp i hjärnan så snart jag ser monteringsanvisningarna till en möbel. Vi brukar klaga på Ikea men Jysk är värre. Enligt min dotter.

Golven är tvättade. Badrummet är städat. Möblerna är nästan på plats, med undantag för gästrummet. Dit ska två bokhyllor från Ikea. Äntligen får jag plats för alla mina böcker. Det är en någorlunda ordning i köksskåp och klädkammare.

Nu ska jag sova skönt och vakna till en härlig vintersöndag.

Ålderdomshem nästa

Mina barn säger att nästa flytt sker till ålderdomshemmet. Om de är elaka så menar de att jag börjar bli så gammal att nästa flytt blir den sista. Om det tolkas snällt så menar de att nu ska jag bo och trivas länge på samma ställe.

Jag förstår att de är trötta på mina bostadsbyten. Men jag lovar att de slipper bära mina saker snart igen. Om det ändå skulle hända att jag flyttar så anlitar jag en flyttfirma och ett städbolag. Jag lovar, med reservation för åldersdemens och Alzheimer.


Bättre förr?

Äntligen kontakt med cybervärlden. Men min fasta IP-telefon fungerar inte. Alla vill sälja den nya tekniken till oss. Alla säger sig vara bättre och billigare än de andra. Men det är bara strul.

Det var bättre förr - när televerket kopplade ditt telefonnummer till telefonjacket, då var det bergsäkert att du kunde börja använda telefonen omedelbart bums, utan några koder och inställningar.

VAB

Ni som är gamla  vet kanske inte vad det betyder när man "vabbar". Jag vabbade idag förmiddag.

Mina yngre arbetskamrater brukar vabba men nu fick även jag tillhöra denna märkvärdiga krets av vabbare.

Mitt 7-åriga barnbarn sov över hos mig i natt. Tanken var att jag skulle skjutsa henne till skolan innan jag åker till jobbet. Men hon vaknade febrig i morse. Efter en kort betänketid kom jag fram till att jag faktiskt kunde vara hemma med henne halva dan. Hennes pappa hämtade henne strax före kl. 13.00.

Det var länge sedan jag vabbade senast, fast så hette det inte på den tiden. Och jag tar tiden från min flex/årsarbetstid. Försäkringskassan har för mycket att göra ändå.

VAB = vård av barn            


Den goa tjejen för ett antal år sedan


Mera snö

Bilen var täckt med minst fem cm snö ikväll. Det skedde många avåkningar i Sörmland idag. Hur vädret än är så måste bilarna vara ute på vägarna, annars fungerar inte logistiken i vårt samhälle. Med risk för eget och andras liv ger man sig ut på de snöiga, nästan oframkomliga vägarna.

Det är märkligt att vi aldrig lär oss hur bilarna beter sig när det är snö och is på vägarna. Vi blir alltid lika överraskade när snön kommer. Bilen gör som den vill, lyder inte alls våra befallningar. Inte ens min bil, trots att han och jag för tillfället lever i största möjliga samförstånd. Jag skulle inte våga äventyra vår goda relation genom att ta alltför stora risker i trafiken. Det skulle han inte tycka om.


Lida

Förfäder till många av invånarna på Haiti forslades dit med tvång. Jag kan inte låta bli att tänka på hur vissa människogrupper, generation efter generation, utsätts för lidande och orättvisor. Det finns flera exempel på detta.

VARFÖR är en fråga som ingen kan svara på. Om det nu finns något som heter Guds straff så är han/hon grym och blodtörstig. Och han straffar även dina efterkommande för dina synder (det står så någonstans i Bibeln). Jag tror inte på det. Att dö som ung och som barn - de som har framtiden framför sig - är onaturligt. Att behöva utstå så oerhört mycket lidande innan man dör är mer än vad som ryms i min uppfattningsförmåga.

Den här typen av katastrofer som innebär så mycket lidande är svåra att förstå. Hur mäter man lidande? Är det större lidande när hundratusen människor med sargade kroppar ligger fastklämda under rasmassorna? Är det inte lika mycket lidande när en enda människa råkar för detta? Förvisso är det precis lika stort lidande för just den människan men det väcker inte lika stora rubriker. Den som ligger där kan inte bära de andras lidande också utan det egna lidandet är mer än tillräckligt.


Söndag

Det blåste kraftigt igår kväll och i natt. Nu är allt det vackra, vita borta från träden. Så synd, så synd.

Det blir ingen slö söndag för mig. Flyttförberedelserna fortsätter. Vi var duktiga igår, min dotter och jag (främst min dotter). Hela källarförrådet är flyttat till det nya stället.

Fredagsmys?

Jag inspekterade min lägenhet i kväll och det kändes väldigt bra. Som hemma fast lite nytt och spännande. Jag kommer att trivas där.

Jag tittar på Let´s dance mitt i röran. Jag brukar säga att det är ett lagom program för en fredagkväll. Någon ansträngning krävs inte, hjärnan får vila. Men - det som händer när man har sett några program är att man börjar engagera sig lite i alla fall. Som om det inte fanns viktigare saker att engagera sig i.

Jag brukar inte publicera bilder från mitt hem men nu vill jag visa min mysiga tv-hörna .


Det ekar hemma

Tommare och tommare blir det. Nu ekar det hemma, både gardiner och mattor är borta. Men jag står så gärna ut med stöket, bara en vecka till.

I morgon blir köpet klart, jag ska till banken på förmiddagen. I helgen ska vi flytta lite saker men den stora flytten sker först om en vecka på lördag. Golven i två av rummen ska slipas först. Jag väntar gärna för att få det gjort innan jag flyttar in. Hon som köper min lägenhet flyttar ändå inte in förrän på slutet av månaden.

Det mest underbara med denna flytt är att jag inte behöver flyttstäda. Mäklaren erbjöd flyttstädning om man tecknade avtal under september - december 2009. Det känns lyxigt att lämna en tom, ostädad lägenhet och flytta in i en (förhoppningsvis) städad lägenhet (visserligen dammig efter golvslipningen).


Till Europa

Om man skulle vilja åka utanför Skandinavien, ner till Europa alltså, kan det vara bra att vi utvidgar vyerna lite, med hjälp av kartan à la Norge.


TRÖTT

Nu har allvaret börjat. Jag var i Nyköping halva dagen idag och ska vara där igen kl. 09.00 i morgon bitti. Nu är det 5-dagars veckor ända fram till påskhelgen. Men, jag vet att man vänjer sig snart, efter denna vecka är man på spåret igen.

Men just nu - bara TRÖTT.

God natt!


Bilsemester i Norden?

Norrmännen har ritat om kartan över Europa. Eller egentligen inte ritat om kartan utan gett de mest kända orterna nya namn. Kartan är väldigt stor. Om jag minskar den går det inte att läsa texten. Jag publicerar endast Norden till att börja med. Kan kanske ersätta GPS i sommar?Men varför är det så tomt i Norge? Har alla invånare flyttat därifrån?


En hund som en råtta

En kvinna promenerade ute med sin lilla hundvalp. Hon mötte tre ungdomar som började ropa otrevligheter till henne. De sa bl.a. att hennes hund såg ut som en råtta. Hon ringde sin make som var polis och i tjänst.

Polisbilen kom och maken läxade upp pojkarna. Han sa också att kvinnan var hans fru och den lilla hunden som de tyckte såg ut som en råtta var hans hund. Pojkarna bad om ursäkt för sitt beteende och svor att de faktiskt tyckte att hunden var jättesöt.

Jag fick höra detta igår som en rolig historia. Jag är normalt en ganska eftertänksam person men jag reagerade spontant och sa: jag tycker att polisen missbrukade sin makt. Men varför tyckte ingen annan runt fikabordet som jag? Det blev pinsamt tyst ett tag.

Visst är det en rolig historia. Men jag tycker inte att polisens agerande var proffsigt. Självklart behövde pojkarna tuktas, de hade ingen rätt att trakassera hans fru och hans hund, eller någon annans fru och någon annans hund för den delen. Men polisen gick över gränsen för sitt uppdrag när hon påpekade att hon var hans fru och den hund de tyckte såg ut som en råtta var hans hund.

Opraktiska hem

Jag förvånas ofta över hur opraktiska våra hem är. Dörrar som öppnas mot varandra, fönster som bara öppnas utåt - ganska svåra att tvättas, felplacerade skärbrädor i köket, osv osv.

Ett annat irritationsmoment är taklampor av olika slag. När du måste byta glödlampa så måste du ha hela arsenalet av verktyg till hands och du når inte skruvarna från en vanlig pall om du inte är 2 m lång. Det finns otaliga exempel på denna opraktiskhet i våra hem.

Vi kan så mycket idag och vetenskapen går framåt men de allra enklaste saker i vår vardag utvecklas sakta. Visst görs det förbättringar men oftast handlar det om design och inte användarvänlighet.

Min ilska beror på att mina två hallampor slocknade samtidigt. Det tog en halvtimme att skruva ner dessa plafonder. Nu har jag endast nakna glödlampor i hallen. Och jag lovar - dessa takarmaturer ska inte upp i taket i min nya lägenhet.

Etu N'dou

Jag fick en tillönskan om ett "välsignat 2010" från Gambia idag. Konstnären heter Etu N'dou och tre av hans målningar pryder årskalendern. Jag har en av hans tavlor hemma och vill gärna ha flera. Men han har blivit berömd och tavlorna är ganska värdefulla.


Tomma bokhyllor

Att packa kan ta tid - om man har tid. Eftersom jag har drygt två veckor kvar till flytten så har jag tid. Och det betyder att jag hinner fundera om jag verkligen behöver spara allt. Jag kommer att kasta bort en del saker.

Idag har jag packat ner alla mina böcker. Jag hittade böcker som jag hade glömt bort. Bland annat Ebbas dikter, en av dem i föregående inlägg. Om man dessutom börjar läsa böcker medan man plockar ner dem från bokhyllan så krävs det mucho tid. Men jag hittade en pärla bland hennes dikter och jag kommer att undersöka boken närmare när jag hinner.Bilden är hämtad från http://www.mynewsdesk.com


De dygdiga kvinnorna

Poesi är inte min favoritlitteratur. Jag läser hellre prosa.
 Men det händer ibland att jag läser en dikt som säger mig
någonting, som inte är bara ord staplade på varandra.
Som denna dikt av Ebba Lindqvist (1908 - 1995).

Vi är de dygdiga kvinnorna.
Vi ryser för rödmosiga knuffar.
Vi går så fint och förnämt
med glasansikten och emaljögon.

Vi somnar med svala leenden,
går genom natten med svettoduk,
vitarmade väjer för mörkret.

Det är vi som mördar vårarna,
de gröna glittrande vårarna,
det är vi som bleker solen
och späder blod med vatten.

Ofödda barn gråter
hos oss och hos andra,
männen får hårda händer,
glömmer att smeka.

Vi som väjer för livet.
Det är vi som förtrampar livet
utan barmhärtighet.


Min e-post

Detta blir bara bara värre och värre. Jag har inte kunnat ta emot e-post sedan förra söndagen. Systemet frågade efter lösenordet. Jag bytte lösenord på "Mina sidor", och testade, ändrade inställningar i mitt e-postkonto, och testade igen och igen. Till slut ringde jag Comhem.

Comhem har ändrat min e-postadress. Och jag hade även fått ett nytt kontonummer. Då är det inte konstigt att det inte fungerar.

Det finns en lång historia bakom detta. Jag ska inte gå in på det igen men säger bara - tack Gode Gud att jag får en ny leverantör av internet och e-post. Jag har varit arg på Comhem tidigare, nu orkar jag inte ens bli det utan jag bara skrattade när jag talade med dem i telefon.


Vargavinter

Visste ni att vi har vargavinter    i Sverige?

 Det sa meteorologen i tv. Vad menade han?Alla djur, även vargar, är söta när de är små.


Robbie W

Läggdags och Robbie Williams på scen. Det går ju inte. Om jag stjäl lite av min lästid i kväll kan jag titta på tv en stund i stället (och lyssna). Han är en av mina favoriter. Eller - egentligen har jag inga favoritartister - bara favoritmusik. Och han har gjort några låtar som jag gillar starkt, speciellt "Feel".

...Cos I got too much life
running through my veins
going to waste...

Det är fortfarande mellandag på jobbet i morgon. Kanske inte riktigt lika tyst och lugnt som mellan jul och nyår men inte som en vanlig måndag. De flesta på min enhet är fortfarande lediga. Vilka latmaskar!


Någon presentation av denna bild behövs knappast.


En trogen vän

Han väntade tålmodigt i kylan, under snö- och istäcket. Min bil alltså. Och han startade omgående. Han spann som en katt när jag gick runt och borstade snö och skrapade is. Återigen har han visat vad en sann vän är.

Vi hade en svår period i höstas då vi var nära en skilsmässa. Men vi lyckades lösa problemen. Familjefriden är räddad.


Ensam inte stark?

Bra att vara två; ensam kan inte klia sig på ryggen.
Afrikanskt ordspråk


God fortsättning

Det nya året har börjat. Kommunen hade satsat extra mycket på fyrverkeriet, troligen pga att staden Eskilstuna fyllde 350 år 2009.

Det hann bli en tidig nyårsdagens morgon när jag äntligen gick hem. Det var ett trevligt och stillsamt nyårsfirande. Vi sysselsatte oss med bl.a. kortspel. Tjejerna har blivit riktiga pokerhajar. De vann över oss andra hela tiden. (Fast vi misstänker att de fuskade.) 

Vardagen börjar i morgon. Det är ju en alldeles vanlig lördag.


En av raketerna som jag fångade i min mobil igår kväll


RSS 2.0