Svalbo

Mamma bjöd oss på mat. Ett hotell som heter Pääskynpesä (Svalbo översatt på svenska) är ett ställe för rehabilitering med gym och simhall, massörer och sjukgymnaster. Även "vanliga" hotellgäster är välkomna men några kvällsaktiviteter typ dans förekommer inte, kanske just med tanke på att de flesta av deras gäster är där för rehabilitering. Man kan beställa festmåltid i matsalen vilket vi hade gjort. De hade dukat fram en buffé i den del av restaurang som har utsikt mot sjön. Det var mysigt och maten var delikat.Bordsdekoration i Svalbo


90 år

Några intensiva dagar med mummis (mamma/mormor/gammelmormor) 90-årsdagsfirande i Finland. Det blir för tajt med två båtresor och långa sträckor med bil inom fyra dagar. Men - tanken var i första hand att göra mummi glad, att så många som möjligt skulle vara där. Och hon blev glad. Hon uppskattade verkligen att vi kom även om vistelsen blev kort.

Såsom vi älskar våra barn och barnbarn älskar vi ingen annan. Våra barns och barnbarns kärlek för oss kan aldrig mäta sig med den kärlek som vi som föräldrar känner för våra barn. Och det är så det ska vara, men det är viktigt att förstå detta.

Happy Valentine

Önskar alla nära och kära en trevlig Alla Hjärtans Dag!
Hyvää Ystävänpäivää kaikki läheiset ja rakkaat!


Casa i Spanien

Som jag har konstaterat finns det urbilliga hus till salu om man åker några mil norrut i Sverige. När jag nu ändå höll på att undersöka fastighetsmarknaden blev jag nyfiken på hus i Spanien. På fastlandet i Spanien, vid Costa Blanca-kusten, kan man köpa en lägenhet till överkomligt pris. Sälja lägenheten i Sverige och köpa en i Spanien? Det är roligt att hitta karameller att suga på. När man har sugit klart kan man försöka hitta en ny karamell att suga på.


Välkommen till Casa Juanita


Whitney

En av mina absoluta favoritsångerskor, Whitney Houston, är död. Det är ofattbart. Åter en som inte klarade av den stora press som följer med kändisskapet. Nu känner jag ju inte till orsakerna till hennes drogmissbruk,  men det ligger nära till hands att spekulera såsom jag gör. Jag älskade hennes röst, älskar fortfarande, tänker sätta in en CD och lyssna....


Marknaden

Jag kan köpa ett fint, mindre hus, med nytt kök och renoverat badrum och en rejäl tomt för 190 000 kr utanför Kramfors. En halv kilometer till en sjö. Ett sådant hus kostar här ca en miljon. Hur kan det vara möjligt?
Det är marknaden.
Marknaden är inte klok.
Jag skulle kunna köpa ett sådant hus kontant om jag kunde flytta norrut (måste givetvis sälja min lägenhet först men ändå). Något att fundera på när pensionen börjar närma sig?

Räkänokka eller tyhjännauraja

Jag önskar att jag hade något roligt att skriva. Något som får läsaren att skratta högt, precis som jag nyss skrattade när jag läste min dotters blogg. Och jag tillhör sannerligen inte dem som skrattar utan anledning.

I mina hemtrakter var det fult att skratta utan anledning. Kan det vara ett av de finska grunddragen  - att bara skratta när det är nödvändigt. "Tyhjännnaurajat" hade ett dåligt rykte, de var inte seriösa människor. Att skratta i tid och otid var en ovana som fick folk att höja ögonbrynen. Detta är ett av mina finska arv, jag blir otroligt irriterad på människor som avslutar varje mening med ett skratt.

"Mies se tulee räkänokastakin vaan ei tyhjän naurajasta". Så sa man förr. Grov översättning: Det blir en man av en snorunge men inte av en ... vad kallas en person som skrattar utan orsak?

Finland är före sin tid

Finland ska snart få en ny president. Den andra valomgången är på söndag. Utgången tycks vara given, en av kandidaterna har varit överlägsen men fick ändå inte minst hälften av rösterna. Därför ska det röstas en gång till mellan de två som fick mest röster i det första valet.

Inget märkligt med det. Det märkliga är att han som fick näst mest röster är gay. Homosexuell. Bög. Föredrar män. Det kunde man inte tro om lilla Finland som betraktas som ett land med en massa fördomar. Det hade varit häftigt att se en president och en presidentfru, som är en man med mörkt utländskt utseende, stå i foajen på slottet och ta emot gästerna till 2012-års självständighetsfirande på slottet.

Det ni.

RSS 2.0