Gammal och bitter

Jag känner ett par som inte talar med varandra. De har levt i ett samboförhållande drygt 40 år och båda har redan fyllt 70. När han blir sur slutar han prata med henne. Det kan pågå i flera månader.

Hur kan någon vara så envis? Vem är det som mår sämst av detta? Det måste vara han som surar och vill inte ens titta på samma tv utan väljer att sitta i köket och titta på den lilla tv-apparaten där i stället. Han talar med gästerna men så snart de har gått blir han knäpptyst.

Varför ska man fortsätta leva ihop då? Det finns ingen trygghet, ingen kärlek, ingen respekt i ett sådant förhållande. Och när han slutar tiga uttrycker han sig ofta hånfullt mot sin partner. Varför blir man så? Är man trött på livet, är man bitter för att livet inte blev som man ville? Borde man inte gå skilda vägar och få lite harmoni i tillvaron under sina sista levnadsår? Eller är man så rädd för ensamheten att man ser det som ett ännu sämre alternativ?


Fånga dagen

Livet är motsägelsefullt. När man blir äldre går tiden så fort så fort. Jag önskar ofta att jag kunde bromsa tiden, köra bara i 40 på småvägar och beundra landskapet medan jag kör, och inte 120 på en motorväg. Man blir fartblind också.
 
Det motsägelsefulla är att när måndagen kommer, när arbetsveckan börjar, vill man att tiden ska gå fort. Då vill man helst köra i 140 men ajaj akta dig, du kan få böter för fortkörning.
Take it easy, njut av dagen, carpe diem.
Lätt att säga.
Men idag är det fredag i några minuter till, en arbetsvecka avklarad och jag kör i 30 på en smal grusväg för tillfället.


Skånska

Förr tyckte jag att den skånska dialekten var ful och jag hade svårt att förstå den. Nu har jag förstått att det finns flera skånska dialekter !! och de jag har hört hittills är inte så svåra att förstå. En del låter riktigt trevliga som den person som jag talade med i telefon i kväll - hmmm.

Afrikanskt ordspråk

En kvinna är vacker först vid trettio.
Vid fyrtio är hon en skönhet.
Vid femtio brukar hon bli gudomlig.
Vid sjuttiofem är hon kvinna.


Juholt

Håkan Juholt avgår. Det var en envis rackare men till slut gav han upp. Återigen tänker jag på mediernas inflytande, hur starkt deras skriverier påverkar den riktning hur saker och ting utvecklas i samhället.

Han var inte/är inte min favorit, jag har inget behov av att försvara honom. Man kan säga att mina politiska intressen, om jag nu överhuvudtaget har sådana, ligger någon annanstans i den blå-grön-röda skalan. Men när mediadrevet satte i gång var han chanslös. Visst gjorde han misstag, av dumhet eller av slarv. Men han borde fått mera tid, alla med seriösa avsikter borde få en rimlig chans innan man halshugger dem.

En festande katt?

Jag har en katt som sviker mig. När jag kommer hem från jobbet och vill ha sällskap går hon och lägger sig för att sova. Jag går till sovrummet flera gånger och försöker locka henne att komma upp men hon lyfter huvudet, tittar förvånat, kanske lite irriterat på mig som stör hennes sköna sömn och fortsätter att sova.

Jag har försökt hitta spår efter besökare, hon kanske har haft sällskap på dagen, festat och tröttat ut sig. Men jag har inte lyckats hitta några ledtrådar än.


Bio

Jag var på bio idag, alldeles ensam. Varför inte? Om filmen fångar intresset finns ju inget behov av sällskap. Och även om man hade sällskap kan man ju inte umgås/prata i alla fall - om inte filmen är så spännande att man vill ha någon att hålla i handen.
"The Girl with the Dragon Tattoo" var överraskande bra. Framförallt Rooney Mara som spelar Lisbeth Salander.
Daniel Graig är ju redan en favorit och behöver inte nämnas :). Jag har inte sett den ursprungliga, svenska versionen och kan inte jämföra.


Man kan ju undra

-Om nu inget fastnar på teflon, hur får dom då fast det i stekpannan?
-Om superlim fäster på allt, varför fastnar det inte på insidan av tuben?
-Varför finns bokstaven ”S” i ordet läspa?
-Finns det ett annat ord för synonym?
-Varför är det aldrig upptaget när man ringer fel?
-Hur betalade riksbanken sin första sedelpress?
-Vad kallar man kaffepausen på en tefabrik?
-Vilken är mörkrets hastighet?
-Varför heter det rusningstrafik när bilarna kör som långsammast?
-Vad sade Bill Gates fru på bröllopsnatten?
-Om man klonar en sjörövare, får man då en piratkopia?
-Om det är förbjudet att dricka sprit och köra bil, varför efterfrågas körkortet när man handlar sprit?
-Varför finns det bara ett konkurrensverk?


Dinner for two


Räkna till tio, minst

Det första jag såg när jag öppnade Outlook i morse var att någon hade uppfört sig klantigt. Alltså en ursäkt från en person som var väldigt dum igår.
Där ser man - det lönar sig att räkna till tio, nej - vänta över natten, du kanske inte sover så bra men det kan vara värt det, det kan hända att dagen är räddad när du öppnar din e-postlåda.

En skitdag

Det var en hel del skit jag fick ta emot idag, helt oförtjänat. Först på gamla dar har jag lärt mig att ibland är det bättre att hålla tyst, sanningen kommer fram till slut ändå. Men Gud vad det svider. I mina tankar formulerar jag hela tiden giftiga ord och meningar, vad jag skulle kunna säga. Men jag hoppas att jag kan behärska mig i morgon och inte säga/skriva något. Jag försöker övertyga mig själv att jag inte ska sjunka ner till samma nivå, och att det inte tjänar till att bemöta skit med skit. Eller?


Mjau

Min blogg i januari 2012 kan döpas till ”När man skaffar sig en katt".

Pandora har ett sår i sidan. Troligen efter någon form av våld och misshandel. Såret ska rengöras med koksaltlösning säger veterinären. Men hur tänkte hon - det är lätt för henne att hantera katten när den är nersövd. Men jag har ju ingen spruta att ge katten innan jag börjar rengöringen.

Jag tog upp Pandora varsamt, började vända henne på ena sidan så att såret blir synligt. Hon fräste, klöste mig i händerna och försvann som en skottspoling under sängen. En omöjlig uppgift.


Kattfasta

Mitt nya barn höll mig vaken hela natten. Eftersom hon skulle sövas ner idag kl. 09.00 fick hon inte äta något efter kl. 12 i natt. Alltså plockade jag bort matskålarna på kvällen när jag gick och la mig.

För Pandora är maten extra viktig, hon går ofta till matstället och äter lite. Hon är en mycket olycklig katt när det inte finns mat i skålarna vilket hon visade tydligt i natt. Förmodligen pga att hon inte fick äta ordentligt på flera veckor, hon var utsvulten när Livbojen plockade in henne. 

Nu är hon kastrerad, vaccinerad, avmaskad och ID-märkt. Det var värt besväret att fasta en natt men hur kan man få en katt att förstå det?


Detta kan bli hennes favofåtölj


Aftonbladet mm

"Wahlgren hånar Birro", "Petters hån mot Salo" (i the Voice). Jag var inne på Aftonbladets hemsida och som vanligt försöker de skapa negativa rubriker när det är nyhetstorka i Sverige. Det tycks vara så att allt som är negativt, elakt, dumt, grymt, hemskt osv säljer bäst. Om något inte är tillräckligt hemskt så kryddas det lite så att det låter lite värre. När man sedan läser artikeln så är det inte alls vad löpsedeln berättar. Eller så har de ändå vinklat verkligheten lite åt det ena hållet, bara så mycket att man inte kan säga att det är lögn. Det är dagens journalistik i ett nötskal.

De tycker att vi som läser tidningar är dumma, sensationslystna och helt intelligensbefriade. Nivån är så låg att man borde för länge sedan slutat läsa dessa hemsidor.

Visst är vi intresserade av våra sk kändisar. Jag är nyfiken och läser när prinsessan Madeleine har gjort slut med sin pojkvän vilket i och för sig behöver inte vara en negativ nyhet utan bara en nyhet. En nyhet där ingen smutskastar eller hånar någon. Tidningen ska inte komma med en massa spekulationer, bara fakta och rapportering av verkliga händelser. När det blir tråkigt med verkligheten, ta fram och läs en bok i stället och låt fantasin flöda.

Medicinering

Det blir mycket kattprat nu men det är ju så att det som händer i våra liv just nu tar mycket plats i tankarna. Vi har blivit osams, Pandora och jag. Hon vill inte ta medicinen och jag lyckades tvinga i henne lite av den dos hon ska ha morgon och kväll. Sara sa att katterna brukar gilla smaken men Pandora är inte som andra. Jag ska se om jag kan lura henne genom att blanda medicinen i hennes mat i kväll. Så här såg det ut innan vi blev osams, sedan försvann hon under sängen.Kattens status

Livbojen kom med medicin till Pandora. Hon hade en kal fläck i pälsen redan när jag träffade henne första gången men inget öppet sår. Nu hade hon rivit sönder huden och det började bildas var. Jag såg det igår när jag hämtade henne men eftersom hon ska till veterinären på måndag så tyckte jag det var okay att vänta. Men Sara på Livbojen hade ett recept på antibiotika som hon hämtade ut från apoteket och kom hit idag.

Jag kan inte låta bli att beundra deras engagemang i Livbojen. Katter har låg status i samhället, de ses inte som levande varelser på samma sätt som hundar. Vi skaffar oss en söt liten kattunge som inte är lika söt när den blir stor. Då vill vi inte ha katten kvar längre. En kvinna som har jourhem för katter berättade att när honkatter blir könsmogna kastas de ut därför att man tycker att de är jobbiga. En katt kan bli könsmogen vid 6 månaders ålder. Kastreringen av honkatter kostar ca tusen kronor och det har alla inte råd med, eller de vill prioritera annat. Oansvarigt. 

Alltså - vi går på antibiotika men annars mår vi hur bra som helst.


Pandora

Hon tittade rakt in i mina ögon och jag ville fånga ögonblicket men hon blundade när jag tog fotot. Detta är min rara lilla Pandora, hemlös och utsvulten för bara någon vecka sedan, Livbojen fångade och tog hand om henne och nu är hon min. Lite försiktig fortfarande men hon blir go när hon förstår att här vill ingen henne illa, att hon är trygg.


Minns

Minns sommaren 2011 och Skåne och Danmark, blommande vallmofält. De är definitivt ställen dit man måste återvända.


Regelbundet

Jag läste att jag gav ett nyårslöfte förra året - att börja blogga regelbundet.
Är det inte ganska regelbundet om man gör det en gång om året?

RSS 2.0