Nyhetsrapportering från Gambia



Gambia: Fiskebåten återvänder från en fisketur på Atlanten


Varje år reser tusentals svenska turister till Gambia i Västafrika. Sedan 1991, då jag första gången åkte till Gambia, har det hänt mycket i landet. Militären, som leddes av en löjtnant i den gambiska armén, genomförde en "oblodig" kupp 1994 och den dåvarande presidenten flydde till England. Han har nyligen fått återvända till sitt hemland.  Sedan 1994 styrs Gambia av en diktator, en f.d. militär, som kallar sig president.


I Sverige har vi ingen mediabevakning av händelserna i Gambia. Många av turisterna som åker dit känner inte till hur folket har det i Gambia. Det finns ingen yttrandefrihet i landet. Ministrar tillsätts och avskedas på löpande band. Oppositionspolitiker försvinner eller blir fängslade osv.

Vi varken ser eller hör något av detta i svenska media. Vi har sett i svensk TV hur äldre vita damer underhålls av unga gambiska män. Och inte så länge sedan visades en kort reportage om presidentens förmåga att bota som ett roligt inslag i nyheterna. Han påstår nämligen att han kan bota HIV/Aids, diabetes och ofruktsamhet!!


Nyheten måste vara i klass med folkmord eller inbördeskrig i Afrika innan media reagerar. Gambia är inte tillräckligt intressant, västvärlden har inga ekonomiska intressen där - varken olja eller diamanter.

                                           En pirog på Gambiafloden

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så är det, mamma, så länge västvärlden inte har något att hämta där så struntar de fullständigt i att folket lider.



Kram!

2009-08-20 @ 22:09:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0